WordPress Elentisi Nasıl Kurulur?




Bir önceki dersimizde; WordPress teması nedir? Nasıl yüklenir ve nasıl değişiklikler yapılabilir? konusunu öğrenmiştik. Şimdide wordpress sayfamıza bir eklentinin nasıl kurulacağını anlatacağız. Örnek olarak 2 tane en önemli olmazsa, olmaz eklentimizi kurup çalıştırmayı öğreneceğiz. WordPress’ de bir çok eklenti bolca mevcut zaten. Bizim burada göstereceğimiz eklentilerin kurulumunu öğrenmek size zaten bolca bilgi vermiş olacak. Şimdi gelelim eklentilerimize.


Öncelikle ” Google Site Map Generator ” eklentisinden başlayalım. Bu eklenti ne işe yarar diye düşünüyorsanız eğer, bu bizim herşeyimiz diyebiliriz. Sitemize gelen botlara linkleri kolayca bulabilmeleri için yol göstereceğiniz bir haritadır. Bu eklenti sizden bağımsız olarak arka planda sürekli çalışıyor olacak, kesinlikle kurmamız gerekiyor.


Şimdi bu linkten eklentiyi indirelim ===> sitemap.zip(488 kb)


 Şimdi ftp programımızı çalıştırıp sunucumuza bağlanalım. İndirdiğiniz dosyayı “  /www/wp-content/plugins  ” klasörüne sürükleyeceksiniz. Aşağıdaki resime örnek olarak bakabilirsiniz.




Gördüğünüz gibi plugins klasörüne eklentimizi dosya şeklinde attık. Şimdi bunu panelden etkinleştirmemiz gerekecek. WordPress panelimize girip sol menüden  ” Eklentiler ” bölümündeki ” Yüklü eklentiler ” sekmesine tıklayalım. Orada eklediğimiz eklentinin etkin olmayan halini görüceksiniz. Eklentinin altındaki ” Etkinleştir ” sekmesine tıklayalım. Aşağıdaki resime bakınız.




Gördüğünüz gibi yapmamız gereken kısımları işaretli bir şekilde gösterdim. Bunun dışında mesela indirdiğimiz eklentinin sürümünün daha yenisi çıktığını aynı panelde uyarısını görebilirsiniz. Dilerseniz ” otomatik güncelle ” yaparak güncelleyebilirsiniz.

 Ancak yeni çıkan sürümleri kullanmadan önce biraz araştırma mutlaka yapın. Deneyenler, kullananlar olsunki eklentinin sorunsuz çalıştığından emin olalım. Şimdi eklentimizi etkinleştirdiğimize göre ayarlarına geçebiliriz.


Farkettiyseniz artık ” Ayarlar ” menüsünde ” XML – Sitemap ” diye sekme oluştu. Resimde gördüğünüz gibi o sekmeye gelip ” click here ” yazan yere tıklamalıyız. Tıkladıktan sonra bir kaç saniye yükleme yapıcaktır. Bu yükleme uzun sürerse bir hatadan dolayı olabilir özellikle sayfa sürekli yenileme moduna geçebilir eğer öyle birşey olursa beklemeyin herhangi bir sekmeye geçiş yapın işleminiz normalde tamamdır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra tarayıcınıza  ” www.siteadı.com/sitemap.xml ” yazıp haritanızı kontrol edin.


Şimdi sitemap artık tamamdır ancak ben bunu sizlere ana sayfanızdaki footer bölümüne yerleştirmeyide öğretmek istiyorum. Google’ dan gelen arama motorlarına ve çeşitli botlara yol göstermek için ana sayfanızdaki footer bölümüne bunu eklemeniz yararınıza olacaktır. Bunun dışında google hesabınıza giriş yaparak site yöneticisi araçlarına bu sitemapları eklemeniz çok önemlidir. Şu an için o konuyu anlatan bir makalemiz yok ancak zaman ilerlediği için lütfen sitemizde ” google site yönetici araçları ” diye arama yapınız.


Şimdi footer dosyasına girebilmemiz için ” Editör ” kısmına giricez. Önceki derslerde hatırlarsanız buranın kullanımını öğrenmiştik. Editör kısmından alt kısım yazan yani footer.php dosyasını seçelim. Temanızda o kısımda mutlaka o temayla ilgili bir kaç yazı ve link olucaktır. O kısımları silelim ve örnek olarak vereceğim kodlarıyla beraber linki yerleştirelim.


<a href=”http://www.siteadi.com/sitemap.xml” target=”_blank”><strong>Sitemap</strong></a>


Buradaki siteadi kismini kendi url nize göre değiştirin. Şimdi bir yanlışlık olmadıysa ana sayfanıza baktığınızda bizim footer’ ımız gibi olmalı.


Bizim footer’ ımız daki kod mesela ” <b>Altyapı:</b> WordPress <a href=”http://www.kazanchocasi.com/sitemap.xml” target=”_blank”><strong>Sitemap</strong></a> ” dir. Dilerseniz sizde böyle birşey kullanabilirsiniz.


Şimdi yaptığımızın bir hataya sebep olabileceğiniz düşünmek zorundayız. Bu yüzden her zaman bu tür dosyaları değiştirmeden o dosyanın yedeğini alalım. Mesela bu footer dosyasını düzenlemeden önce ftp programınızla ” /www/wp-content/themes/damai ” ( Bu damai yazan yer temanın adıdır. Siz hangi temayı kullanıyorsanız oraya giriniz.) bölümüne giriyoruz ve oradan footer.php dosyasının yedeğini masaüstümüze mutlaka alıyoruz. Bu şekilde yanlış bir şey sildiğinizde yada eklediğinizde sorunsuz bir şekilde geri dönüşü olsun. Bu eklentinin anlatımı tamamlandı.


Şimdi gelelim gene çok önemli bir eklentimizin anlatımına. ” All in seo pack ” eklentisinden biraz bahsedelim. İsminden’ de anlaşılacağı gibi bu eklenti bizim seo eklentimiz. Yani websitemize gelecek ziyaretçilerin sayısını etkileyebilecek derecede önemli bir eklenti.


Şimdi bu linkten eklentiyi indirelim. ====> all-in-one-seo-pack.zip (99 kb)


Eklentiyi indirip .zip’ den çıkartalım ve dosya halinden ftp mizin ” plugins ” klasörüne atalım. Sonra wordpress panelimizden ” Eklentiler ” bölümüne gelelim ve eklentiyi aktifleştirelim. Şimdi seo ayarlarımızı yapmamız gerekecek. Eklentiyi etkinleştirdiğiniz için sol menüde ” Ayarlar ” bölümünde “All in one seo pack ” sekmesini görebilirsiniz, tıklayınız. Sekmeye tıkladığınızda panelinizde aşağıdaki gibi bir ekran gelicektir. Bilgileri aynı şekilde değiştiriniz. Bunlar seo nun en iyi ayarlarıdır değişiklik tavsiye etmem.




Resmi büyülterek ayarları aynı şekilde yapınız. Üstteki 3 bölümü kendi sitenize göre değiştiriceksiniz. Bu kodları el ile yazmamanız için buraya yazıyorum.

  • %post_title% | %blog_title%
  • %page_title% | %blog_title%
  • %category_title% | %blog_title%
  • %date% | %blog_title%
  • %tag% | %blog_title%
  • %search% | %blog_title%
  • %description%
  • Nothing found for %request_words%
  • - Part %page%

Ayarları yaptıktan sonra ” Update Options ” yaparak menüden çıkalım. Artık ayarlarımız en iyi performansı vericek şekilde yapıldı. Şimdi yazı yazmak gibi konuları önceki derslerimizde öğrendiniz ancak buradada bu eklentiyle ilgili bir bölüm var. Şimdi ” Yazılar ” bölümüne girelim ve ” Yeni ekle ” sekmesine tıklayalım. Sayfanın aşağısına indiğinizde bu seo pack ile ilgili eklentiyi görüceksiniz. Burayı doldurmak için örnek bir resim koyuyoruz.


Örnek resimdeki gibi kendi konunuza uygun bir şekilde değiştirip kullanabilirsiniz. Kullanımını öğrenmeniz için örnek olarak doldurulmuştur.
Tebrik ederiz. Artık eklentiler hakkında genel bir bilgiye sahipsiniz


Written by

0 yorum :