Silgi'nin İcadı



Günümüzde herkesin çalışma masasında ve okul çantasında yer alan silginin tarihini hiç merak ettiniz mi? İnsanlar asırlar önce kağıttan kurşun ve kömür izini silmek için ne kullanıyorlardı acaba?

Asırlar önce, henüz silgi icat edilmemişken insanlar kağıttan kurşun ve kömür izini silmek için kauçuk ve balmumu tabletleri kullanmış. Hatta durum o kadar ciddi hale gelmiş ki insanlar “acaba ne ile temizleyebiliriz bu kurşun ve kömür izini” diye düşünüp ellerine geçen her maddeyi izleri silmek için denemişler. Ekmek kırıntısı bile…

Günümüzde de silginin hammaddesi kauçuktur. Kauçuk ağacı, sıcak iklimlerde yetişen, büyük ve kalın yapraklı bir bitkidir. Türkiye’de de Güney illerinde bolca yetişir. Kauçuk yumuşak ve esnek olduğu için silgi yapımının yanında eldiven, telefon kapağı vb. gibi pek çok alanda kullanılır. 1739 yılında Charles Marie de la Condamine isimli Fransız bir bilim adamı Amerika gezileri sırasında keşfettiği bu ağacı Avrupa’ya götürür. 1770 yılında Joseph Priestley kauçuğun siliş gücünü farketmiş ve çok küçük parçalar halinde 3 şilinden(para birimi) satmış.

Joseph Priestley‘in sattığı kauçuklar ham olduğu için tıpkı ekmek kırıntısı gibi hemen liğme liğme oluveriyormuş. 1839 yılında Charles Goodyear kauçuğu kükürtle işlemiş ve daha dayanıklı hale getirerek silerken parçalanmasını önlemiş. 1858 yılında Amerika’lı Hymen Lipman silgiyi kurşun kalemin arkasına yerleştirerek patentini almış. Ama daha sonra patenti adamın elinden geri almışlar çünkü iki ürünün birleştirilmesi patent almak için yeterli değilmiş.

Günümüzde ise silgi çeşitlenmiştir ve dev bir kırtasiye sektör ürünü haline gelmiştir. Hatta oyun hamuru kıvamında silgi bile yapılmıştır. Bizzat test ettim, hem siliyor hem de derste canınız sıkıldığında çeşitli şekiller yapabiliyorsunuz. Bazen bir top haline getirip, avucunuza koyup üstüne sertçe vurduğunuzda “şak” diye, dersi bölen bir ses çıkarıyor ;



Written by

0 yorum :